Iedere dag loop ik met mijn hondje Oscar bij de IJzeren Vrouw. En samen met mij lopen vele hondenbezitters een 'rondje plas'. Het is vaak genieten ondanks regen en wind en in dit jaargetijde zijn er afwisselende wolkenluchten, steeds veranderend licht en mooie kleuren van bladeren te zien. Daarnaast zijn er honden ontmoetingen die ook de verschillende baasjes nader tot elkaar brengen.
Kort voordat Corona begon ontmoette ik Els en haar man en hun hondje Max. Oscar en Max werden geen vrienden maar het contact was gelegd en we hadden altijd wel wat uit te wisselen.
Els haar vader had een drukkerij waar afbeeldingen op borduurgaas/stramien werd gedrukt. Die werden verkocht in handwerkwinkels. Hij is daar in die tijd groot in geworden. Els haar tante had een handwerkwinkel in de binnenstad. Zo leerde zij de liefde voor het handwerken. Meestal borduurde zij het werk van haar vader, die het vervolgens uitgewerkt aan zijn klanten kon tonen.
In de tijd van Corona was het fijn dat iedereen met een hond naar buiten kon. Zo ook voor ons. Els zou haar 60ste verjaardag gaan vieren maar uiteraard ging het grote feest niet door. Dit tot grote teleurstelling. Zij laat zich niet zo gauw ontmoedigen. Ze wilde al jaren weer iets borduren maar dan moest het wel iets bijzonders worden. Ze ontmoette op een camping een vrouw die aan het breien was voor haar camper. Els kwam in gesprek met haar. Hier werd het idee geboren hoe zij een bijzonder cadeau kon krijgen voor haar verjaardag.
Zij vroeg aan haar familie en vrienden een tekeningetje of een foto over iets wat henzelf bezighield of iets wat hun verbond aan Els. Kleinkinderen stuurden bijvoorbeeld een tekeningetje. Soms kreeg ze een complete uitgewerkte tekening in kruissteken getekend, soms een foto. Op marktplaats kocht zij haar borduurgaren want borduurgaren is best prijzig. Iedere keer als ze wat gekocht had was ze benieuwd naar de kleuren en de staat van het garen.
Els borduurde alles wat ze toegestuurd kreeg op een groot kleed onderverdeeld in vakjes. De afmetingen lagen vast. namelijk 5 bij 5 cm en 30 x 30 kruissteekjes. In totaal zijn er in dit bijzondere handwerk 170.628 kruissteekjes geborduurd. Ieder vierkantje heeft een eigen verhaal. Ook zijn er afbeeldingen van het corona-virus vastgelegd.
Het gehele doek is Els haar verjaardagscadeau geworden! Vele vrienden en familie hebben een bijdrage geleverd. Zij koestert alle verhalen die erin zitten. Iedere keer opnieuw heeft Els projecten. Op dit moment is het de reis naar IJsland. Ze gaan met zessen en Els is bezig om voor iedereen een IJslandse muts te breien.
Els over de foto's:
'Mijn moeder ging elke week zwemmen. Zij vond haar badpak met koffieboontjes prachtig. Dus is ook een hokje met koffieboontjes. Ons petekind hebben we ooit meegenomen op een ballonvaart. We hebben jarenlang in IJsselstein gewoond en de grootste kerstboom (hij staat eigenlijk in Lopik) is er ook. Een neef speelt schuiftrombone. Een kaarsje voor iedereen die we missen mag niet ontbreken'
. .