Kunstwerken in de wijk


We bieden hier graag een overzicht van alle kunstwerken in de openbare ruimte in onze wijk. We zijn nu op zoek naar iemand die zin en tijd heeft om de inventarisatie te doen en de werken te documenteren en hier op de site te plaatsen.
Iets voor jou? We zien je reactie graag tegemoet!

Er is al wat voorwerk gedaan, zie bijvoorbeeld: http://whizzy.wig/mark

Neem contact met ons op via "Vragen & Contact" of stuur een mailtje aan  


Hieronder vind je foto's en beschrijvingen van een aantal kunstwerken, zoals:
- Mikado van John van Nistelrooy 
- Jonas en de walvis van Leo Geurtjens
- De Ijsbeer van Abel Heikamp
- Madonna met kind van Petrus H.M. Roover
- Triade Waterspel van Frans Hage 


 

Mikado van John van Nistelrooy, hier gefotografeerd op 28 april 2013.

Sinds 1986 aanwezig op de Geldersedam, maar tijdens de bouwactiviteiten aan drie woontorens "de Amazones" verwijderd. Nu is het werk weer terug op het veld tussen het Kindcentrum De Kameleon en de Geldersedam.

Vier rood gespoten stalen balken die met het uiteinde in het gras steken.

kunstwerk_mikado


Jonas en de Walvis is een beeld van Leo Geurtjens uit 1965.

Het beeld is een voorstelling van een verhaal uit het Bijbelboek Jona, waarin de profeet Jonas van God de opdracht krijgt om de mensen in Ninive te waarschuwen dat de stad binnen veertig dagen verwoest zou worden. Jonas weigerde dit en voer met zijn schip de andere kant op. Het schip werd door een storm overvallen en Jonas werd opgeslokt door een walvis. Wanneer Jonas wordt uitgespuwd door de walvis, besluit hij toch naar de stad te gaan om de mensen te waarschuwen.

Het beeld geeft een voorstelling van Jonas die door de walvis uitgespuwd wordt als een nieuw mens. Het staat op de Muntelbrug in 's-Hertogenbosch en is gemaakt van kalksteen, afkomstig uit de Moezel. Het beeld is in opdracht van de gemeente 's-Hertogenbosch gemaakt als symbool voor de zich vernieuwende stad. In 1964 ging immers de binnenstad op de schop. Een gedeelte van de Binnendieze werd gedempt en/of overkluisd.

Jonas en de Walvis

 

De IJsbeer

Rotonde Aartshertogenlaan

Abel Heijkamp is beeldend kunstenaar en documentairemaker.
De "IJsbeer van autobanden" is een 5000 kilo wegend betonnen beeld van een ijsbeer die een een olievat gooit naar passerende auto's. Het wil aandacht vragen voor de klimaatverandering. "De ijsbeer is hier naartoe gekomen omdat zijn natuurlijke leefomgeving aan het verdwijnen is."

De IJsbeer is geplaatst door de actiegroep Acting Forward in nacht van 11 op 12 september 2008 op de rotonde. Na anderhalf jaar verleent de gemeente een vergunning voor het plaatsen door de actiegroep en accepteert dan het beeld als een cadeau van de Stichting Acting Forward.
 

De IJsbeer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madonna met kind

Op het Kapelaan Koopmansplein staat sinds 23 september 1956 het beeld van Petrus H.M. Roover (Rotterdam 1902 - Gennep 1993), beeldhouwer te Mook en Heijen (Gennip).
Het is een Madonna (Maria) met een uitbundig kind (Jezus) op haar arm die met met haar voeten een slang vertrapt. Het is een verwijzing naar het Bijbelboek Genesis, hoofdstuk 3, 14-15. Een tekst die door het vroege christendom is toegedicht naar Maria en Jezus.

Het beeld staat er om kapelaan Harrie Koopmans te herdenken, die in de Tweede Wereldoorlog heel actief was in het verzet (o.a. onderduikers). Bij een vergeldingsactie voor de aanslag op een beruchte Nederlands SD-er 'de Kin' werd de 38 jarige kapelaan door vier mensen van de Sicherheitsdienst opgepakt. Op zijn vlucht uit de pastorie is hij op die plek op 9 augustus 1944 doodgeschoten.


 

Triade Waterspel - De Wigwam

Frans Hage, 1983

Geert van Calcarplein

Een constructie van twee elementen die lijken op halve tenten. Vandaar de naam "Wigwam". Ze zijn met de open kanten tegenover elkaar geplaatst. De buitenkant is belegd met rode geglazuurde keramiektegels. De twee elementen zijn met elkaar verbonden met stalen buizen. Bij warm weer kan het een speelobject worden met stromend water.