Herken je dit?
Je hebt goede plannen om jouw buurtje nog mooier te maken
Of je hebt een briljant idee voor jouw buurtje… of misschien wel de hele Muntel, Vliert en Orthenpoort!
Je bent al actief in de wijk. Of je wilt het juist worden.
Maar bovenal wil je meepraten over wat er in jouw directe leefomgeving gebeurt.
Als jij jezelf herkent, lees dan even door.
Per 1 januari 2017 verandert Gemeente ’s-Hertogenbosch haar beleid over zgn. bewonersinitiatievengelden (BIG). Dit wijkbudget wordt voor de Muntel, Vliert en Orthenpoort verhoogd naar €32.000. Maar nu wordt het pas echt interessant….. We mogen als bewoners zelf bepalen hoe dit geld besteed wordt!
Wijkbudget
Het wijkbudget kan de wijk inzetten voor eigen initiatieven. Het gaat daarbij verder dan alleen bijvoorbeeld buurtfeesten en straatspeeldagen. Denk daarbij aan zaken in de openbare ruimte, sociaal culturele initiatieven, leefbaarheid, zorg en welzijn.
Hoe gaat dit in de praktijk?
Een aantal bewoners uit Muntel, Vliert en Orthenpoort hebben de koppen al bij elkaar gestoken om na te denken hoe je tot een goed adviesproces kan komen. Daarbij staat centraal dat het een open en transparant proces moet zijn zodat iedereen het kan volgen. Het gaat als volgt:
Buurtbewoners met een initiatief dienen een subsidieaanvraag in bij de gemeente. De gemeente vraagt hierover vervolgens een advies aan de wijk. De subsidieaanvraag van de gemeente komt in onze wijk- zo is het idee- terecht bij een bewonersnetwerk. Dat is een groot en flexibel netwerk van personen die zich hebben opgegeven om subsidie aanvragen te beoordelen. Een kerngroep van drie personen uit dit netwerk heeft een coördinerende rol en zorgt dat de aanvraag wordt uitgezet in het netwerk. Ze verzamelen de adviezen en argumenten die worden gegeven en brengen vervolgens op basis hiervan een advies uit aan de gemeente. De gemeente heeft al gezegd deze adviezen in principe te zullen overnemen.
Dat gebeurt allemaal digitaal én in alle openbaarheid. De Buurtkiep biedt hierbij ondersteuning.
Uitwerking
Hoe alles precies vorm krijgt, wordt samen met de wijkbewoners uitgewerkt.
In principe kan elke wijkbewoner deel uitmaken van dit netwerk.
Er zijn al veel mensen actief in onze wijk en maken al deel uit van verschillende netwerken, zoals bijvoorbeeld de Wijkkrant, IJzeren Vrouw Netwerk, Bietje bij Bietje, de Hobbel en klussengroep Karwijk.
Het moet dus goed te doen zijn een grote groep mensen bereid te vinden mee te doen.
Hoe groter het netwerk , hoe meer mogelijkheden en makkelijker het advieswerk wordt, bijvoorbeeld:
· Bewoners met bijzondere expertise inschakelen
· Bij toerbeurt ingeschakeld worden en
· het laten rouleren van de kerngroep van drie die een coördinerende rol heeft
· en ga zo maar door
Meer weten of meedoen?
Op woensdag 21 september organiseert de Buurtkiep een nieuwe Tok of the Town. Het onderwerp is dan het nieuwe wijkbudget en hoe we de daarover als buurt kunnen adviseren.
Tok of the Town & wijkbudget, netwerk buurtdemocratie
Wanneer: woensdag 21 september
Waar: De Slinger
Hoe laat: 19.30 uur tot 21.30 uur
Aanmelden: