De Willem van Nassaulaan is vernoemd naar graaf Willem van Nassau-Siegen. Hij is geboren 1592 te Dillenburg. Zijn grootvader, Jan VI van Nassau (1536-1606), was een jongere broer van Willem van Oranje. Het was dus een neef van Frederik Hendrik. Hij was Gouverneur van Emmerik (1625), Heusden (1626-1637).
Graaf Willem trad na het aflopen van het twaalfjarig bestand in 1622 in dienst van het leger van de zeven provinciën als kolonel en nam deel aan verschillende veldslagen waaronder het beleg van onze stad in 1629. Graaf Willem was een van de vijf onderbevelhebbers van Frederik Hendrik tijdens het beleg van de stad. In mei 1629 werden zes kampementen aangelegd rondom de stad welke onderling verbonden werden. Graaf Willem had met zijn mannen een kampement in Orthen. Hij had de opdracht de Orthenpoort aan te vallen. Op 20 mei liet graaf Willem het eerste aanvalsschot op de belegerde stad afvuren.
De zes kampementen waren verbonden door een dijk, circa twee meter hoog en bijna 45 km lang. De rivieren Aa en Dommel werden afgedamd bij de dijk. Het water werd daardoor geweerd uit en rondom de stad. Door het plaatsen van de nodige rosmolens kon de stad door Frederik Hendrik hierna middels bemaling drooggelegd worden. Hierdoor werd het moeras toegankelijk voor de aanvallers. Dit mondde uit in een aanval op 11 september 1629, waarbij het Vughterbastion bezweek. Dit was de aanleiding voor de stad om na 5 maanden te gaan onderhandelen over overgaven. De echte reden was dat de munitie in de stad nagenoeg op was. De moerasdraak ’s-Hertogenbosch was bedwongen en Frederik Hendrik kreeg de bijnaam “stedendwinger”.
In 1636 werd hij tot veldmaarschalk benoemd en een jaar later tot gouverneur van Sluis. Hij nam toen deel aan het Beleg van Breda. Prins Frederik Hendrik vertrouwde hem in 1638 een belangrijke onderneming toe: het bezetten van de dijk te Calloo. Hij veroverde de schansen Stabroek en Calloo en verjoeg de Spanjaarden, maar in plaats van zijn tocht verder voort te zetten, versterkte hij zich ter plaatse. Toen hem het vals gerucht ter ore kwam dat de Spanjaarden met een grotere macht dan de zijne in aantocht waren nam hij in verwarring de vlucht. Door deze nederlaag leed de gehele onderneming van Frederik Hendrik schipbreuk. Tijdens het Beleg van Gennep kreeg Willem een musket schot in de buik, waaraan hij later bezweek. Graaf Willem overleed in 1642 en in Heusden begraven. In de kerk aldaar is zijn grafsteen nog terug te vinden.
Frank