De Munteltuinen liggen verscholen tussen de rivier de Aa, het Muntelbolwerk en de Pelssingel. De Munteltuinen is het nieuw gedeelte van de oude stadswijk de Muntel. Ten tijde van de ontwikkeling van de wijk in de jaren twintig van de vorige eeuw waren hier nog 2 eilanden die behoorde bij het Muntelbolwerk, een verdedigingslinie van de stad voor de Hinthamerpoort. Een van de eilanden was bereikbaar vanuit de stad en was ingebruik als verblijfplaats voor besmettelijke zieken. Toen de zwemkom (zwembad) werd gesloten in 1934, werden de eilanden aan de wijk de Muntel verbonden. Op het nieuwe terrein kwam de stadskwekerij en later de tuinen van de Hogere Agrarische School. Daar is dus de naam van afgeleid.
Nadat de HAS werd verplaatst naar de onderwijsboulevard werd het gebied herontwikkeld. Bij de herontwikkeling van de voormalige schoollocaties werd rekening gehouden met de oude bomen in het voormalige arboretum (bomentuin) van de HAS. Het terrein kon slechts van één kant worden ontsloten. Bij de entree van de nieuwe wijkdeel is de kap van de woningen geheel over de weg doorgetrokken zodat er een poort ontstaat, die als een venster dient voor de monumentale plataan. De reeds bestaande bomen en heesters zijn door de landschapsarchitect, Peter Lubbers, opgenomen in een gemeenschappelijk parkje. Atelier Pro uit Den Haag tekende het ontwerp van de woningen en werd geïnspireerd door de omsluiting van het terrein welke werd bepaald door de aanliggende noodwoningen en het witte dorp van Dudok in Eindhoven. De witte woonblokken met een zwarte plint, de tuinen met hagen afgescheiden en de primaire kleuren doen daar dan ook sterk aandenken. Het project werd genomineerd voor de Bossche Architectuurprijs.
Waar nu de toegangspoort van de Munteltuinen is, werd in 1963 van de nieuwbouw geopend van de Angelus Mulo. De school was in 1922 opgericht door de fraters van Tilburg. Deze tweede MULO, was speciaal voor de handelsrichting. De naam verwees naar frater Angelus, voormalig directeur van de Bisschoppelijke Kweekschool. In 1927 vestigde de Sint-Angelus Ulo zich in de voormalige aan de Wolvenhoek. In 1963 verhuisde de Sint-Angelus Ulo naar een nieuwbouwcomplex aan het Muntelbolwerk. De Mulo werd Mavo en eind jaren 90 sloot de school na een fusie.
Frank