Hennequin heeft wel een erg Frans klinkende naam. Maar toch was hij een meester-glasschilder uit 's-Hertogenbosch. Vaak is het nodige over mensen te vinden in boeken en website. Met Hennequin is dat wat anders. In zijn tijd, in de middeleeuwen, was het niet gewoon namen van architecten en kunstenaars te noemen. Er is dan ook geen bekend werk van hem dat ook aan hem kan worden toegeschreven.
Aan het hof van Jan van Berry
Hennequin is bekend geworden door zijn werkzaamheden aan het Hof van hertog Jan van Berry. Berry was in de middeleeuwen een zelfstandig graafschap in Frankrijk. In 1360 richtte koning Jan II van Frankrijk het gebied in als hertogdom voor zijn derde zoon Jan. Een van Jans broers was Karel V, een andere was Filips de Stoute. Hertog Jan van Berry (1340-1416) maakte Bourges tot hoofdstad van zijn hertogdom. In die tijd waren er grote conflicten en hij speelde altijd een bemiddelende rol. Dit weerhield hem er niet van om zich tot zijn dood te wijden aan zijn grootste passie, het verzamelen van kunst. Hij was een geboren verzamelaar. Hij had een onverzadigbare nieuwsgierigheid en een verlangen alles te bezitten dat hem prikkelde, exotische dieren, rariteiten, relikwieën (waaronder een druppel melk van de borst van de Maagd Maria) en kostbare juwelen. Maar het grootst was zijn liefde voor boeken. Hij trok veel kunstenaars naar zijn hof waaronder de Nederlandse gebroeders Van Limburg om de illustraties van het beroemde getijdenboek Les tres riches Heures du Duc de Berry te verzorgen.
Meningsverschillen over een kamerdame
Hennequin werkte ook aan het hof van Jan van Berry. Door een rechtszaak vinden we zijn naam terug. Hennequin had in 1385 iemand dodelijk verwond na een aanval met een mes in een herberg. Er was een mening verschil ontstaan over een kamerdame. Hannequin de Bois-le-Duc werd in de gerechtelijke stukken vernoemd als “de enige beroemde glazenier van zijn tijd'. Verder werd vermeld dat hij een leidinggevende positie had. Het hof oordeelde dat het wettelijke zelfverdediging was en zijn naam werd dan ook in ere hersteld middels brieven van Karel V.
Hennequin kreeg een straatnaam
Jonkheer Meester Sasse van Ysselt (voorzitter van de straatnamencommissie voor de Muntel) vond dit in 1921 belangrijk genoeg om de gemeenteraad te adviseren een straatnaam naar Hennequin te vernoemen (zeker omdat er uit de genoemde tijd weinig of geen namen van kunstenaars bekend zijn).