Buurtkiep.nl

Inloggen of inschrijven

De wereld op een paar vierkante meterEven een bloemen update vanuit Buurttuin Bietje Bij Bietje.
Vanaf de burendag eind september zijn vele honderden bloembollen de grond in gegaan op de bloemenheuvels. Op de fruitheuvel hebben we, naast de narcissen die nog in de grond zaten van vorig jaar, ook een hoeveelheid andere bollen toegevoegd o.a. tulpen, blauwe druifjes en nog meer narcissen maar dan van een andere soort. Op deze heuvel mochten we recentelijk ook een appel- en een pruimenboom toevoegen, geschonken door Lous.  

De bloembollen zijn deels afkomstig van de burendag 2015 en 2016, en deels ontvangen nav een oproep om bollen niet weg te gooien maar te schenken aan de tuin, en deels ontvangen van een mevrouw waar de tuin afgelopen voorjaar helemaal op de schop ging. Zij schonk zo enkele honderden tulpen en narcissen.

Vanwege een verhuizing naar een andere plaats mochten we in een tuin op Zuid naar hartenlust een aantal vaste planten en struiken uitgraven. Een paar pioenrozen, een grote varen, een ooievaarsbek, irissen, een roos, lavendel, salie en een paar grote Hibiscus Syriacus struiken hopen we een tweede leven in de buurttuin te geven. Dat zal met name voor de pioenrozen nog best een uitdaging worden.  

Jan bracht recentelijk uit zijn Franse tuin een paar kornoelje struiken (die mooie rode takken in de winter), een laurier en een wilg mee en Hans gaat zijn eigen tuin opnieuw inrichten en gaf ons zijn Japanse anemonen, Kaukasische vergeet mij nietjes en Echinacea (oftewel zonnehoedjes oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika). 

Daarnaast troffen we in de tuin nog een stel trays aan met voornamelijk eenjarigen (Oost-Indische kers, Afrikaantjes, mini-anjers, viooltjes, alyssum) die eigenlijk al veel eerder de tuin in hadden gemoeten. Wie de gulle gever is, is onbekend. Toch kwamen ze nu handig uit om de kaal gemaakte stukken even te voorzien met iets.

Eind november (“ijs en weder dienende”) kunnen we ook nog ergens bijzondere planten en een jonge Anna Paulownaboom (hele koninklijke boom) ophalen en een plek geven in de tuin.

Leuk dat we in de buurttuin planten zo een tweede leven kunnen geven en dat we er met velen van kunnen genieten als ze eenmaal bloeien (plukken is niet de bedoeling!). Bietje bij Bietje wordt het met deze nieuwe aanwinsten afkomstig uit alle windstreken van de wereld, steeds mooier met vooral bloeiende vaste planten op de bloemenheuvels.

Hopelijk is de winter snel voorbij en kunnen we gaan genieten van al dat frisse blad en mooie bloemen!