De Vaalt was een terrein, bewaarplaats voor opslag stalmest, beer (menselijke uitwerpselen), en vuilnisbelt, later was het terrein van de Gemeentelijke Reinigingsdienst. Daar heeft de straat ook zijn naam aan te danken.
Mestvaalt
Door de vestigingswet (1874) werd het mogelijk om buiten de wallen van de stad te gaan bouwen. Na de aankoop van de vestingwerken van de Domeinen (1878) kreeg de gemeente hier eigen grond. De gemeente besloot in 1881 dit gebied uit te kiezen als locatie voor een nieuwe mestvaalt (mesthoop) en een opslagplaats voor beer. Het lag ook voor de hand gezien de meest voorkomende windrichtingen. Bij west-, zuid- of noordwestenwind was er geen stankoverlast in de stad, helaas wel spijtig voor de Orthenaren. Riolering bestond nog niet en werd pas voor het eerst in de Muntel in 1920 aangelegd. De binnenstad werd veel later van riolering voorzien. De laatste woningen werden pas begin jaren 70 aangesloten op het riool.
Insteekhaven
Doordat er een insteekhaven werd gemaakt kon de beer mooi vanaf deze plek per boot worden afgevoerd naar de Meierij. Al snel vestigden er ook een aantal bedrijven zoals een scheepswerf (aan de insteekhaven, aan het Werfpad), een verhuisbedrijf, een paardenslachterij, een creosoteerbedrijf (daar werd hout met zware chemicaliën verduurzaamd) en een verbrandingsoven (voor besmettelijke zaken). Er werd ook een huisje gebouwd wat bestemd was voor de berging van lijken van drenkelingen en vermoorde of verongelukte mensen. Kortom: alles wat vies en vuil was kwam hier terecht. Toch werden er ook woningen gebouwd in de straat (het liep op tot huisnummer 44). Menig Bosschenaar sprak daar toentertijd schande van, het was de smerigste plaats van de stad, geen plek om te wonen.
De Sieb
De naam “Siberie” werd snel door de Bosschenaren afgekort als “Sieb”. Door de aanleg van de Diezebrug werd het gehele gebied gesaneerd. De Vaaltweg werd aanzienlijk ingekort. De weg liep oorspronkelijk door tot aan de Citadellaan (voorheen de Orthenseweg). Vandaag de dag vallen onder de oorspronkelijke plek Siberië nog maar twee straten (Vaaltweg en Werfpad) onder tezamen met het Citadelhofje.
Frank