Buurtkiep.nl

Inloggen of inschrijven

Aanvraag voor vlinder- en moestuin taxandriapleinVerzoek voor € 1275 om van een ‘overlastplek’ aan het Taxandriaplein een echte tuin te maken. Daarmee is al begonnen: deelnemers willen nu geld om de tuin verder aan te kleden, voor gereedschap, om eigen compost te maken, voor fruitboompjes etc. 

Doel: het stimuleert wijkbewoners samen in de tuin te werken en versterkt zo de buurtverbinding. Zo is er nu al regelmatig overleg en wordt samen met buren gegeten van de oogst.

Bekijk aanvraag: MVO 8449712 Taxplein VlinderMoestuin.docx

Bekijk begroting: Buurttuin Tax_Begroting.doc

Altijd goed, groen in de wijk!
9 stemmen Verlopen
Deel dit bericht!

Reacties

Bernadette Kop
9 november 2018

Ik begrijp het doel van de aanvraag, maar ik weet niet of dit gehele bedrag nodig is. Is de helft dit jaar en de andere helft volgend jaar een optie?

Kevin
9 november 2018

😀Blij mee!

Prima idee

Kevin
9 november 2018

😀Blij mee!

Leuk

Marielle Klerks
9 november 2018

😀Blij mee!

Ik ben het wel met Bernadette eens. Twijfel of dit hele bedrag nodig is. Nogal een bedrag voor zaaigoed. Ik zou zeggen: informeer eens bij de buurttuin Bietje bij Bietje of de Graafse akker. Die hebben regelmatig wat weg te geven, dus daar kun je je voordeel mee doen. Zo zou je het bedrag over 2 jaren kunnen verdelen.
Je gaat zelf composteren begrijp ik. Misschien ook een idee om te informeren of er mensen zijn die compost hebben. Overigens is er in het najaar meestal gratis compost op te halen bij de gemeente...
Overigens lijkt november me wel erg laat om planten en bomen te zaaien of te planten. Overleven ze de winter dan wel?

Ingrid Kemps
10 november 2018

Goeie Marielle! BietjeBijBietje is zeker graag bereid om zaden te delen. Voor €300,- zaaigoed van bio-kwaliteit daar kun je 5 jaar lang het HELE tax-plein mee voorzien van moesplanten.... €100,- budget is al heel ruim. We gaan vanuit BBB graag het gesprek aan!
Budget voor gereedschap vind ik wat discutabel. Beter om daar persoonlijk voor te zorgen ivm diefstal/eigenaarschap. Of komt er bij De Stijl een afsluitbare opslagmogelijkheid?
De compost kan in maart gratis bij de Afvalstoffendienst gehaald worden. (Dat een aantal planten afgelopen seizoen niet opgekomen is heeft ook te maken gehad met de aanhoudende warmte....)
Een ander punt vind ik de compostbak. De gekozen variant is leuk en afsluitbaar, maar vermoedelijk te klein voor al het afval. Is het niet beter dit moment te gebruiken om ook op het Taxandriaplein te gaan voor een compost-wormenbak waar omwonenden ook gebruik van kunnen maken? Dan kan de hoogwaardige kwaliteit compost die daar uit komt die tuin in. En dan aangevuld met wat grotere compostbakken voor het grotere spul. Lijkt me strak plan om buurtcomposteren verder uit te breiden!

Kevin
10 november 2018

😀Blij mee!

Ik geloof dat de door Ingrid voorgestelde wormen compostbak of wormenhotel al erg discutabel was bij de aanvraag die BBB heeft gedaan voor hun wormenhotel. Die overigens erg duur was. Je kunt BBB ook niet vergelijken met de taxtuin. De taxtuin is kleinschalig en lang niet zo groot als BBB. Dus er is niet zo'n grote compostbak nodig.

MarcusenAnkie Wij Dus
10 november 2018

😀Blij mee!

Ik weet dat ze een start hebben gemaakt met de tuinen en hopelijk gaan ze het wat beter verzorgen met het budget wat ze aanvragen want voor nu vindt ik dat men de tuinen niet echt bijhouden. Wat de hoogte van het budgetaanvraag is heb ik mijn twijfels over idd aanschaaf van tuinmaterialen is erg duur en zou dan ook willen weten of er aan opslagruimte is gedacht die afgesloten kan worden is dit niet mogelijk zou ik adviseren om het budget over 2 jaar te verspreiden en minimale tuingereedschappen aan te schaffen zodat men die thuis kunnen opslaan.

Ingrid Kemps
10 november 2018

Dag Lia, Ik wil even iets recht zetten: Het blijkt een hardnekkig misverstand dat het wormenhotel bij de Amazones aangevraagd is door BBB. Dat is NIET het geval.
Het inderdaad hoge bedrag dat daarvoor betaald is hoeft er nu niet voor betaald te worden omdat heel veel kosten wegvallen. Over de grootte van het hotel kan altijd gesproken worden. Er zijn meerdere opties mogelijk. Dat wormenhotel zou op het Taxandriaplein ook door andere bewoners te gebruiken zijn dan alleen de tuiniers daar. Overigens: voor de gemeente is de prijs van het wormenhotel peanuts en geen enkel punt. Dat heeft wethouder Mike van der Geld bij de opening van het Amazone-hotel benadrukt.

Huub Elands
10 november 2018

☹️Het is al groen genoeg

Leuk idee maar we hebben al een buurttuin. Die kan ook worden uitgebreid.

Carrie Van schaayk
11 november 2018

😀Blij mee!

De tuin wordt steeds meer onderdeel van het Taxandriaplein, veel kinderen komen een kijkje nemen of helpen mee. Heel leuk!

Monique Buurma
11 november 2018

😀Blij mee!

Even een reactie van mij/Monique ik maak onderdeel uit van de taxtuin commissie.
Ankie geeft de reactie dat de tuin beter bijgehouden mag worden. Nu is het feit dat het gras heel lang hoog heeft gestaan en daardoor nogal verwilderd heeft uitgezien. Het gras was in mei ingezaaid en moest aanslaan . Nu is het alweer een aantal keren gemaaid en ziet er al een stuk netter uit. De eerste cirkel is een bloemen tuin voor vlinders en bijen met een aantal inheemse planten. Deze tuin zal er zeker niet strak uit komen te zien voor de populatie en ecologie van Vlinders en Bijen is het een wilde tuin.
Omdat wij zoveel mogelijk ecologisch/bio willen tuinieren en niet willen dat de vlinders en bijen gif binnen krijgen willen we zowel het zaai als plantgoed bio gecertificeerd aanschaffen. We willen de vlinders en bijen een vriendelijke plek geven om zich voort te planten en en de sterfte terug dringen. Een wereldwijd probleem zoals jullie weten. Dus hoe mooi om het in de stad te laten gebeuren waar kinderen, buurtbewoners dit zien. Voor bio betaal je veel meer dan ‘ regulier’ zaad en plantgoed. Voor de vlindertuin willen we een aantal inheemse planten en struiken kopen deze zijn een stuk kostbaarder deze willen we in het voorjaar o.a. aanschaffen bij : hessenhof.nl/
Voor het voorzaaien gebruiken we ook weer biologische potgrond dit zit ook in de begroting van het plant en zaaigoed.
Betreft het gereedschap we slaan het voorlopig zelf op en hebben het in eigen beheer om te voorkomen dat er vandalisme optreed betreft een opslag ruimte. Een goede spade kost bij de boerenbond € 56,00 we gaan voor goede kwaliteit en duurzaamheid dus niet voor Action spul. Dan is € 150,00 naar mijn inziens nog weinig.
Betreft het compost ook deze willen wij verantwoord dus bio. We eten van de tuin en planten en zaaien bio. Compost waarvan we de afkomst niet weten zoals bij de afvalstoffendienst geeft onze bodem niet de gewenste kwaliteit die wij beogen. Het liefst composteren we zelf en we moeten ook ons tuinafval kwijt. Nu ligt het vaak op het veldje waardoor het ook weer minder netjes uitziet. Een wormenhotel zouden we geweldig vinden. Maar goed kunnen we daar nu op wachten ? We willen graag aan de slag. Een idee dat we volgend jaar dit gaan onderzoeken in onze wijk Ingrid? Naar mijn idee moet dit gemeentebreed worden uitgezet net zoals in Amsterdam.
November is de ideale tijd om bomen te planten dus…Ook een aantal andere planten en bollen moeten dan de grond in. Het budget voor het plantgoed/zaaigoed is ook voor 2019 bedoelt. Bio zaad van andere tuin is erg welkom en inderdaad dan zouden we het budget voor de planten misschien wat lager kunnen houden.

Maria Palmen
11 november 2018

😀Blij mee!

omdat er voor biologisch gegaan wordt ook bij de aanschaf van de plantjes komt het allemaal wat duurder uit. Willen de bijen ervan profiteren dan is biologisch echt wel de beste optie. De wat goedkopere plantjes in de tuincentra zitten vaak zo vol met pesticiden dat als bijen daarvan eten ze meteen dood neervallen. Ook de grond, voorheen parkeerplaatst heeft bio bemesting nodig. Omdat de grond heel arm bleek zijn de plantjes voor dit jaar niet helemaal tot hun recht gekomen. Hopelijk wordt het volgend jaar allemaal veel mooier als de grond bemest is, en er voldoende water voorhanden is.

MarcusenAnkie Wij Dus
11 november 2018

😀Blij mee!

Oke monique ik snap dat het gras idd hoog gegroeid was en de bloementuin niet recht toe recht aan kam zijn ivm de soort bloem die er geplant is maar wat ik eigenlijk bedoel met bijhouden is dat er niet of vrijwel geen onkruid tussen de bloemen en groente tuin hoeft te groeien. Idd is het beter om degelijk materiaal aan te schaffen als het goed bijgehouden, schoongemaakt en opgeslagen kan worden . Dat had ik al aangegeven.

Wendy van den Aker
11 november 2018

😀Blij mee!

Mooi initiatief

Ingrid Kemps
12 november 2018

Hoi Monique,
jouw verhaal verduidelijkt veel. De €300 is dus niet alleen bedoeld voor zaad, maar ook voor bollen, planten, struiken en potgrond. Dat scheelt de spreekwoordelijke slok op n borrel. Dan is dat gebudgetteerde bedrag zelfs aan de lage kant. Hessenhof: geweldig!
Vwb het gemeentebreed wormenhotels neerzetten: bij mijn weten is het in Amsterdam ook altijd op bewonersinitiatief dat er een wormenhotel aangeschaft wordt. De Gemeente Amsterdam faciliteert alleen maar. Laten we er een keer een afspraak over maken om dit voor het Taxandriaplein ook mogelijk te maken.
Vwb de periode van het budget: er zit geloof ik nog best wat geld in de wijkpot om het dit jaar uit te laten betalen. Dan bewaar je toch wat voor het voorjaar... Lijkt me dat als jullie het netwerk buurtdemocratie /de wijkmanager informeren dat dat best bespreekbaar is.

peter van van helden
12 november 2018

😀Blij mee!

Best een hoog bedrag, maar ik zie dat er iets heel moois gebeurt daar op die hoek!!!

Monique Buurma
19 november 2018

😀Blij mee!

Ingrid fijn als je ons een keer wilt informeren betreft het wormenhotel.