Buurtkiep.nl

Inloggen of inschrijven

Wijkkrant Muntel, Vliert en Orthenpoort
20 februari 2019

Carnavalsembleem De Vliert

Grote kans dat je straks tijdens Carnaval iemand met het embleem van DE VLIERT op z’n kiel of haar jas ziet lopen. Joost de Bruijn is de ontwerper van het embleem.

Ik ben bij Joost thuis op de Frederik Hendriklaan, waar hij graag vertelt hoe hij op het idee kwam op die avond van de 13e februari 2018, carnavalsdinsdag.“Ik was thuis en werd ge-appt door een kennis die enthousiast vertelde dat ze in de Caroluswijk een eigen embleem hebben: een Oetel met een grote pleister op z’n kop! En meteen dachten wij: dat moet hier in de Vliert ook kunnen, een eigen carnavalsembleem. Nog diezelfde avond  heb ik een eerste schets gemaakt. Ja, waar denk je dan aan bij de Vliert? Ik weet wel iets van de geschiedenis van de wijk en dat zie je terug in die allereerste schets: de Oetel, die tevreden van de oude bestemming de Vliert naar haar nieuwe bestemming springt: de IJzeren Vrouw met die karakteristieke jaren ’30 woningen. En omdat heel veel mensen bij  'de Vliert' denken aan het gelijknamige voetbalstadion is de vorm van het embleem afgeleid van de plattegrond van stadion de Vliert.

Ik heb de schets aan anderen laten zien. We hebben hier in de wijk een app van het Running Dinner, dat we hier al zo’n zeven jaar lopen. We waren het snel eens: doen! ”
Joost kijkt mij aan: “Hoe doe je dat, een carnavalsembleem maken?” Hij ziet aan mijn gezicht al dat ik dat niet weet en dus gaat hij snel verder: “Je vraagt een offerte op bij een of twee borduurbedrijven. Die vragen van jou een computeranimatie (DTP) waarmee ze aan de slag kunnen. De prijs wordt bepaald door het aantal kleuren die je wilt gebruiken en door de vorm van het embleem: rond, vierkant en in ons geval de vorm van de plattegrond van stadion de Vliert. We hebben een potje en zo hebben we aan het einde van het Running Dinnerfeest afgelopen september alle 130 deelnemers het embleem opgespeld. Dan moet je niet opkijken als met carnaval iemand roept: 'Hé, jij bent er ene van de Vliert!' Het schept ook saamhorigheid.”

Het plan  om de Zuid-Willemsvaart om te leggen via de IJzeren Vrouw en als scheiding tussen de Muntel en de Vliert, is nooit uitgevoerd, waardoor de Antoon der Kinderlaan een langgerekt park aan de voorzijde heeft in plaats van een kanaal. Wel is het plan uitgevoerd om aan het einde van de hoofdweg, de Aartshertogenlaan, het gelijknamig voetbal-stadion te bouwen: De Vliert.

Toon van Rijnsoever

De naam 'Vliert' is als toponiem afgeleid van 'vlieten' voor stromen, een woord dat rechtstreeks teruggaat op het Germaanse: flewo = stromen (Oudnederlands flieta = waterloop in getijdengebied)

[bron: bossche-encyclopedie].

Heb jij ook interesse in een embleem?
Het kost € 5. Stuur een email met je naam, straat, huisnummer en het aantal emblemen naar: devliertembleem@gmail.com