Menu

Handleiding ** in bewerking

Heb je vragen, tips of opmerkingen over De Buurtkiep? Ze zijn van harte welkom! Voeg ze toe als reactie of mail naar buurtkiep@gmail.com.

Handleiding

Inhoud: 
De witte werkbalk
De oranje werkbalk
Een groep aanmaken
Een advertentie rechtsboven op de Home-pagina

Bovenaan de pagina’s van de Buurtkiep zie je onder de foto altijd twee werkbalken:
- een witte werkbalk met Home, Over buurtkiep.nl, Onze wijk en Vragen en contact. Bovendien zie je daar een oranje knop Inloggen en een blauwe knop Schrijf je in. Na inschrijven en inloggen zie je op die plaats de blauwe knop Plaats bericht en je eigen naam en foto.
- een oranje werkbalk met de onderdelen Agenda, Nieuws, Prikbordadvertenties, Hulp gevraagd en geboden en Meer. Bovendien vind je in de oranje werkbalk het zoekvenster van de Buurtkiep.

Hieronder lees je wat je met deze twee werkbalken kunt doen.

De witte werkbalk

•        Om informatie op de Buurtkiep te kunnen zetten, moet je je eerst inschrijven. Onder de blauwe knop Schrijf je in kun je je inschrijven door een persoonlijk profiel aan te maken. Vul bij het inschrijven altijd je eigen naam in. Je adresgegevens worden niet zichtbaar op de site. Naast je eigen naam, adres en e-mailadres kies je een eigen wachtwoord. Met je e-mailadres en wachtwoord kun je voortaan met de oranje knop inloggen. Leuk als je een foto en iets over jezelf toevoegt aan je profiel, want zo leren we elkaar sneller en makkelijker kennen. Je profielfoto uploaden? Dat kan in de tweede fase van het aanmelden in het veld 'Profielfoto', onder het veld waarin je achternaam staat.

Als je actief bent op LinkedIn, Twitter, Facebook of Google+ kun je je account(s) toevoegen in je profiel. Je hebt daarmee de mogelijkheid om berichten op de Buurtkiep te mailen of te posten op social media.

Als je snel wilt kunnen zien wat de nieuwste berichten op de Buurtkiep zijn, kun je je aanmelden voor de Buurtmail. Dat is een nieuwsbrief naar je e-mailadres die elke week of elke dag laat weten wat er op de Buurtkiep geplaatst is. Klik om je voor de Buurtmail aan te melden op je naam in de witte werkbalk en kies Pas je buurtmail aan. Je kunt daar, als je ingelogd bent, zelf aangeven waar je in geïnteresseerd bent en hoe vaak je op de hoogte wilt worden gehouden: dagelijks, wekelijks of helemaal niet. Natuurlijk kun je je hier ook afmelden voor de Buurtmail.

Met Home op de witte werkbalk kom je altijd weer op de startpagina terug.
Over Buurtkiep.nl brengt je naar verschillende onderdelen die je informeren over de wijkwebsite zelf, zoals de handleiding, veel gestelde vragen over de Buurtkiep of de huisregels.
Onder Onze wijk vind je allerlei informatie over de wijk.
Via Vragen en contact kun je contact met ons opnemen als je een vraag of opmerking hebt.
 

De oranje werkbalk

De Agenda laat je zien wat er de komende twee weken te doen is in de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. Ook kun je hier zelf je eigen activiteit invullen. Klik op Agenda in de oranje werkbalk of bovenaan de Home-pagina en je krijgt meer informatie over de activiteiten.

•        Op de Home-pagina staan onder Uitgelicht de belangrijkste nieuwtjes van het moment. Klik je op Nieuws in de oranje werkbalk, dan zie je ook alle eerder uitgelichte berichten. Heb je een nieuwtje waarvan je verwacht dat het interessant kan zijn voor je buurtgenoten, dan kun je dat plaatsen in de rubriek Laatste nieuws met de knop plaats zelf. Die rubriek vind je op de Home-pagina in de rechterkolom. Ook persberichten kun je hier zelf plaatsen. Je moet wel ingeschreven zijn om zelf iets te kunnen plaatsen. De buurtkeepers selecteren uit het laatste nieuws de berichtjes die geschikt zijn om uit te lichten.

•        Iets verkopen kun je in de rubriek Prikbordadvertenties. Dit kunnen zowel spullen als diensten zijn. Om zoveel mogelijk bewoners de gelegenheid te geven hiervan gebruik te maken, heb je maar een beperkt aantal tekens.

Elkaar makkelijker kunnen helpen en samen spullen delen: daarvoor is de rubriek Hulp gevraagd en geboden bedoeld. Hier kun je iets vragen van buurtgenoten of professionele hulpinstanties. Reacties op je vraag of aanbod worden automatisch verstuurd naar je opgegeven mailadres. Je kunt bovendien als bewoner je eigen buurt iets bieden. Ook hier geldt: wil je er gebruik van maken, dan moet je je wel inschrijven en inloggen.

  • De volgende knop op de oranje werkbalk is ‘Meer’ Ga je daarop staan, dan zie je nog een rij andere mogelijkheden. Je komt ze ook tegen als je de Home-pagina verder bekijkt. Dit zijn ze:

Buurtbewoners. Hiermee kom je op een pagina waar je ingeschreven bewoners op alfabet kunt zoeken. Klik je daar op 'leer je buurt kennen', dan kom je willekeurige personen en organisaties tegen met hun eigen profiel. Verderop op de Home-pagina zie je wie zich onlangs hebben ingeschreven bij het blauwe kadertje ‘Buurtbewoners’.
De Buurtradar zie je op de Home-pagina al rechtsboven in het klein. Het is een kaart van de wijk met wat zich daarin zoal afspeelt. Als je ingeschreven bent, zie je je eigen huis als middelpunt.
Buurtfilmpjes: heb je een filmpje over de wijk? Via YouTube of DailyMotion kun je dat delen met je buurtgenoten. Klik hier (of verderop op de Home-pagina) op 'buurtfilmpjes' , daarna op ‘plaats filmpje’ en het wijst zich vanzelf. Je ziet dat er al heel wat filmpjes staan, gesorteerd per jaar (vanaf 2012). 
Buurtfoto's: via deze knop onder ‘Meer’ kun je bekijken welke foto’s buurtgenoten hebben geplaatst. Zelf een foto delen? Dat gaat via de Home-pagina, links onderaan bij ‘buurtfoto’s’, of via 'beheer je berichten',  (te zien als je op je naam gaat staan, rechtsboven in de witte werkbalk). Daar kies je voor 'foto's'. Als je een buurtactiviteit hebt georganiseerd met ondersteuning van BIG-geld, dan wordt het gewaardeerd als je hier foto's van het evenement plaatst.
Onder Buurtverhalen vind je de mooiste verhalen over je eigen wijk. Zelf wijkverhalen toevoegen kan natuurlijk ook.
Heb je een idee om de wijk nog leuker, aantrekkelijker of veiliger te maken? Deel je idee met je buurtgenoten bij Buurtverbeteringen en bekijk of je via de Buurtkiep medestanders vindt om je idee te realiseren!

Als je klikt op Groepen en organisaties zie je een overzicht van alle groepen, bedrijven en organisaties die op deze site actief zijn. Als organisatie kun je je laten zien in deze rubriek. Zo zien anderen snel wat je doet. Om een groep aan te maken, moet je eerst als persoon zijn ingeschreven. Lees verderop meer over het aanmaken van een groep. NB: groepen en organisaties zijn op de Buurtkiep hetzelfde. 

Klik je op Leer je buurt kennen, dan kom je willekeurige personen en organisaties tegen met hun eigen profiel.
Via Lokale media kom je bij de Wijkkrant Muntel / Vliert / Orthenpoort in digitale vorm. Daarnaast altijd op de voorpagina makkelijk aan te klikken: de meest recente Wijkkrant. Ook uit te printen!

•   Rechts in de oranje werkbalk, tenslotte, zie je het zoekvenster met de tekst ‘Tik hier je zoekwoord’. De zoekfunctie in De Buurtkiep kan je snel overzicht geven over allerlei onderwerpen. Heel handig! 

Een groep aanmaken

Een nieuwe groep of organisatie maak je aan via 'maak een groep' of 'voeg een organisatie toe (te zien als je op je naam gaat staan, rechtsboven in de witte werkbalk). Met de gegevens die je daar invult, wordt automatisch een eigen groepspagina aangemaakt, eigenlijk een 'site binnen de site'. Wie de groepssite aanmaakt, is automatisch de beheerder. Als beheerder kun je het groepsprofiel aanpassen via ‘wijzig groep’ op je groepspagina.

Alleen jij, als beheerder, kunt mensen lid maken. Dat kun je doen via ‘deelnemers’, bovenaan bij het groepsprofiel . Het kan ook via de e-mail die je als beheerder ontvangt van iemand die graag wil meedoen. Wie hebben zich allemaal aangesloten bij de groep? Onder het kopje ‘betrokkenen’ op je groepspagina kun je zien wie er al lid is van de groep. Ga je op vakantie? Als beheerder kun je je beheerrechten eenvoudig overdragen naar een ander lid van de groep of van de organisatie. Dat kun je zo vaak doen als je maar wilt. Zo kun je regelen dat er altijd een beheerder beschikbaar is.

Een groep is bijvoorbeeld een club bewoners uit een straat of buurt die activiteiten onderling met elkaar organiseren, maar ook een groep mantelzorgers rondom een zieke buurtbewoner. Of denk aan het gemak voor een Vereniging van Eigenaren. Uiteraard is er een keuze voor een besloten of een open groep. Kies je ervoor om niet zichtbaar te zijn op de site, dan betekent dit dat je groepsprofiel, diensten, etc. niet publiekelijk getoond worden. Ook via het zoekvenster kunnen anderen de groepsgegevens niet zien. Bij een niet-zichtbare organisatie of groep zijn de organisatiegegevens en berichten alleen te bekijken door de betrokkenen, leden van die groep of organisatie.

Een nieuw aangemaakte organisatie verschijnt in de lijst van groepen en organisaties op de home-pagina. Van daaruit kunnen bewoners de groepspagina bereiken. Onder het kopje Acties & aanbiedingen kun je een tijdelijk aanbod kenbaar maken in de buurt. Acties en aanbiedingen kun je alleen plaatsen als een buurtkeeper de groep daarvoor heeft geautoriseerd. In het groepsprofiel kun je diensten toevoegen via ‘diensten’, bovenaan bij het algemene groepsprofiel. Zo laat je aan de gebruikers van de buurtsite weten wat de groep doet, wat je aan welke (doel)groep aanbiedt en waar je het aanbiedt.


Een advertentie rechtsboven op de Home-pagina

Wil je een advertentie plaatsen in de advertentiecarrousel, rechtsboven op de homepagina, hou dan rekening met de volgende specificaties: 

De advertenties zijn jpg-bestanden van max. 238 bij 130 pixels.
Er kan een URL aan gekoppeld worden die bij voorkeur verwijst naar jouw pagina binnen de Buurtkiep.
Mail je jpg-bestand naar buurtkiep@gmail.com onder vermelding van "advertentie" en de Buurtkeepers voegen hem toe aan de advertentiecarrousel op de Buurtkiep. Vooralsnog is deze service gratis!