Menu

Buurtverhaal:

Pluktuin de Hasselbraam (2017)

Toon van Rijnsoever
Gepubliceerd op 7 december 2017 , 383x gelezen

Bijna ben ik er voorbij gelopen. Voorbij het kleine paradijs, zoals de bewoners zeggen, daar op het einde van de van Rijckevorsel van Kessellaan. Pluktuin ”de Hasselbraam” is de naam van het paradijsje. Ik bel op goed geluk bij iemand aan.

Frencis Artz stopt met de verfklus waar ze in huis mee bezig is. “Ik zal het je laten zien,” zegt ze. Samen steken we de weg over en lopen door het bladerdek langs het hek van het Pierson College richting spoor. “Zo’n tweeënhalf jaar geleden zijn we met een groepje bewoners met ons plan voor de pluktuin naar de gemeente gestapt. Dat ging niet zomaar, er moest heel wat werk voor gedaan worden, maar uiteindelijk gaf de gemeente toch de toestemming. Samen zijn we aan de slag gegaan. Dat stimuleert erg. En wat je nu ziet is het resultaat van die saamhorigheid.”
Ik kijk naar de winterplanten en struiken. In een bak doet de knoflook zijn best om onze aandacht te trekken.

“En dit is onze nieuwste aanwinst!” Frencis wijst naar een boom. “Deze hebben we met een aantal bewoners uitgezocht bij Floris, een biologische boomkweker in Den Dungen. Het is een appelboom en het is een bijna vergeten ras: “De glorie van Holland”. Zo, hier aan de van Rijckevorsel van Kessellaan!”

Top! En daar was ik bijna voorbij gelopen??

Toon van Rijnsoever

ReactiesBekijk alle verhalen in je buurt »