Buurtkiep.nl

Inloggen of inschrijven

Justin Tahapary, van profvoetbal naar topsport in de zorg

  • 45 weergaven


Een bijzondere Muntelaar is Justin Tahapary. Zijn naam is ongetwijfeld bekend bij voetballiefhebbers in onze wijk, want Justin heeft jaren professioneel gevoetbald, waaronder bij FC Den Bosch. De 34 jarige Justin Tahapary werkt nu bij Linc naar Zorg, in een beroep dat hij heel anders maar minstens zo interessant vindt. 

Passie
Justin is blijkbaar een natuurtalent, want hij werd al op jonge leeftijd gescout. In zijn jeugd speelde hij voetbal bij Wilhelmina Maaspoort, zoals veel van zijn vriendjes. “Ik was helemaal weg van voetballen toen ik werd gevraagd voor Willem II. Van mijn 11de tot mijn 18de ging ik vier keer in de week naar Tilburg voor de training. De eerste jaren werd ik met een busje gehaald en later ging ik met het openbaar vervoer. Dat was natuurlijk een intensieve tijd, want meteen na school ging ik naar Tilburg. Ik moest er ook wel dingen voor opgeven, maar dat had ik er graag voor over, want voetbal was mijn passie.”

Loopbaan
Na de trainingsperiode kreeg Justin op zijn 18de weliswaar geen contract bij Willen II, maar binnen één jaar wel bij FC Eindhoven, dat Eerste Divisie speelde. In 8 jaar tijd heeft hij daar maar liefst 300 wedstrijden gespeeld. In die periode kreeg hij een zoontje en toen verhuisde hij met vrouw en kind naar de Muntel. Op zijn 27ste ging hij voetballen bij FC Den Bosch. Naast zijn werk als voetballer deed hij diverse cursussen, onder andere voor fitnesstrainer-A. Ook liet hij zich maatschappelijk niet onbetuigd. “Als profvoetballer ben je toch een soort rolmodel,” zegt Justin. Zodoende werkte hij ook wel samen met organisaties om met jongeren  te voetballen, te trainen en voorlichting te geven. Al doende kreeg hij steeds meer interesse in sociaal werk. “Ik wilde met mensen werken en hen helpen.” Op zijn 30ste kreeg Justin vaker blessures en had hij het voetbal na 12 jaar ook wel gezien. Hij waagde de stap naar werken met jongeren.

Linc naar Zorg
Nu werkt Justin alweer een jaar of twee bij de organisatie Linc naar Zorg. Het doel van zijn werk is jonge mensen tussen de 18 en 28 jaar begeleiden bij het leren zelfstandig te wonen. Er is dan sprake van een lichte problematiek, die het zelfstandig functioneren moeilijk maakt. De jongeren hebben allen eigen huisvesting.
Justin heeft tien cliënten met wie hij vrijwel dagelijks contact heeft en een à twee afspraken per week. Hij geeft begeleiding op het gebied van wonen, financiën, gezondheid en het kan ook zijn dat hij met ze gaat voetballen. Dat kan per jongere verschillen want de cliënt staat centraal.  Voor dit werk heeft hij een opleiding tot persoonlijk begeleider gedaan en hij gaat nog verder studeren. Justin: “Ik heb de baan die ik altijd had willen hebben.”

Marjan Klinkhamer

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.