Buurtkiep.nl

Inloggen of inschrijven

Sporters aan het woord: In gesprek met Elke Winters, 41 jaar, over het volgen van live groepslessen bij Sportcentre de DiezeHoe lang ik hier al sport? Poe, alweer een hele tijd.  De aanleiding om te gaan sporten, waren lichamelijke klachten, maar toen die goeddeels voorbij waren, kwam ik erachter dat sporten toch wel heel fijn was. En dus ben ik het blijven doen. Het doet mijn lichaam en geest echt goed om te sporten.

In het begin was ik niet echt consequent, maar nu sport ik standaard drie keer in de week, zeg maar om de dag. Daarnaast ben ik vanuit mijn werk als gewichtsconsulente ook twee keer per week sportief bezig met het geven van lessen powerwalking.

Live groepsles

Twee van de drie keer dat ik ga sporten, volg ik een groepsles: spinning-les op woensdagochtend en een kettlebell-les op vrijdagochtend. Voordat de spinning-les begint, ga ik meestal nog een korte cardiotraining doen; ik sta dan op de crosstrainer, loopband of maak gebruik van het roeiapparaat. Voor de spinning-les doe ik wat spierversterkende oefeningen zoals buikspieroefeningen in de fitnessruimte. Bij spinning is het vooral cardiotraining, echt goed voor het opbouwen van conditie. Bij de kettlebell-les wordt onder andere je kracht, je core en je conditie verbeterd en je vetverbranding verhoogd.

Persoonlijke begeleiding

Voor mij is de persoonlijke begeleiding bij de groepslessen essentieel, ik heb het nodig. Bij de spinning-les moet ik bijvoorbeeld echt worden afgeremd. Roel, de instructeur weet dat en wijst me erop; daardoor doseer ik beter. Bij de kettlebell-les vind ik het juist prettig even ‘to the limits’ te worden gepushed. Nét even dat extraatje geven. De motiverende opmerkingen van Roel helpen je om optimaal te presteren. Je wil niet weten hoe blij ik word als ik hoor “Kom op, nog drie…. twee… nog een… en klaar!”

Unieke kettlebell-les

De kettlebell-groepsles vind ik echt een unieke les. Je werkt aan je conditie, aan vetverbranding en er is een lange naverbranding doordat je traint met interval; je hoge en lage hartslag wisselen elkaar continu af. Het is spierversterkend en je werkt aan je uithoudingsvermogen. In relatief korte tijd kun je veel bereiken; de voordelen zijn oneindig.

Trainen op hartslag

Zowel de spinning-les op woensdagochtend als de kettlebell-les op vrijdagochtend zijn trouwens activio-lessen, er wordt dus op hartslag getraind. Je kunt je hartslag zien op het grote scherm. Roel geeft tijdig aan wanneer in het liedje je in welke hartslagzone moet zitten. Virtuele lessen zijn in elk geval niets voor mij. Het persoonlijke contact en begeleiding is veel fijner. De instructeur doet moeite om een gevarieerde les samen te stellen en zoekt er goede muziek bij. Wat ik ook top vind, is dat je de ruimte hebt; de zaal is lekker groot!

Wat ik ook zo heerlijk vind aan die hartslagmeters is dat je weet hoe fit je bent. Je hartslag, en dus de hartslagmeter, verklapt dat. Afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt, train je op een bepaalde hartslag zodat je bijvoorbeeld je conditie verbetert of juist vet verbrandt. Eigenlijk zou iedereen met hartslagmeter moeten sporten; ‘de Dieze’ heeft ze liggen – je kunt ze lenen. De algemene stelregel voor het bepalen van je maximale hartslag is dat je 220 min je leeftijd doet. Maar het verschilt per persoon. Wil je de jouwe weten, kun je bij Roel een afspraak maken voor een maximale-hartslag-test, Hierdoor kun je uiteindelijk nog efficiënter en meer op maat trainen.

Live groepslessen

Er is bij ‘de Dieze’ echt een grote keuze in live groepslessen. Gelukkig vallen mijn favoriete lessen precies op het moment dat ik tijd heb. Andere groepslessen zoals hot yoga en pilates passen niet bij mij. Ik heb het wel geprobeerd hoor, maar dat was het dan ook... Het zou wel goed voor me zijn; door het rekken en strekken maak je je spieren namelijk langer; bij fietsen en hardlopen, wat ik doe, worden de spieren korter. Het zou me leniger en flexibeler kunnen maken, dat is ook wel weer waar. Maar mijn hoofd leeg maken, lukt me ook goed in de fitness en in de live groepslessen!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.