De oorsprong van de namen liggen in een ver verleden en maakten alle drie naam in 1629. De Willem van Nassaulaan is vernoemd naar graaf Willem van Nassau-Siegen. Hij is geboren 1592 te Dillenburg. Zijn grootvader, Jan VI van Nassau (1536-1606), was een jongere broer van Willem van Oranje. Hij was dus een neef van Frederik Hendrik. Graaf Willem overleed in 1642 en in Heusden begraven. In de kerk aldaar is zijn grafsteen nog terug te vinden. Hij was Gouverneur van Emmerik (1625), Heusden (1626-1637) en later Sluis. In 1636 werd hij tot veldmaarschalk benoemd.
Graaf Willem trad na het aflopen van het 12-jarig bestand in 1622 in dienst van het leger van de zeven provinciën als kolonel en nam deel aan verschillende veldslagen waaronder het beleg van onze stad in 1629. Graaf Willem was een van de vijf onderbevelhebbers van Frederik Hendrik tijdens het beleg van de stad. In mei 1629 werden 6 kampementen aangelegd rondom de stad welke onderling verbonden werden. Graaf Willem had met zijn mannen een kampement in Orthen. Hij had de opdracht de Orthenpoort aan te vallen. Op 20 mei liet graaf Willem het eerste aanvalschot op de belegerde stad afvuren.
Hopman Dirk de Busschieter was het hoofd van een vendel (een militaire groep groot 100 a 150 man) die in stad verbleef in 1629 om de stad te verdedigen. Een busschieter was in die tijd iemand die schoot met een zogenaamde “bus”. Een bus was een soort “handkanon”. Hopman Dirk reageerde alert na het eerste schot/ aanval op de stad door graaf Willem. Hopman Willem liet de Koedijk doorsteken waardoor de Noordkant van de stad onder water kwam te staan. Dit plaatste graaf Willem voor grote problemen, de aanval vanuit het Noorden werd hierdoor na enkele dagen afgeslagen.
De 6 kampementen waren verbonden door een dijk, circa 2 meter hoog en bijna 45 km lang. De rivieren Aa en Dommel werden afgedamd bij de dijk. Het water werd daardoor geweerd uit en rondom de stad. Door het plaatsen van de nodige rosmolens kon de stad door Frederik Hendrik hierna middels bemaling drooggelegd worden. Hierdoor werd het moeras toegankelijk voor de aanvallers. Dit mondde uit in een aanval op 11 september 1629 waarbij het Vughterbastion, bezweek. Dit was de aanleiding voor de stad om na 5 maanden te gaan onderhandelen over overgaven. De echte reden was dat de munitie in de stad nagenoeg op was. De moerasdraak ’s-Hertogenbosch was bedwongen en Frederik Hendrik kreeg de bijnaam “stedendwinger”.
Frank