Buurtkiep.nl

Inloggen of inschrijven

De sociale sportschool : Rolstoelers en sporters samen in actie!Senioren in een rolstoel en sportieve jonge mensen die van een stevige bootcamp houden, valt dat te combineren? Het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer hebben die vraag afgelopen jaren positief beantwoord. Het heeft geresulteerd in de Sociale Sportschool die in Den Bosch furore maakt. In deze wijk is een combinatie gemaakt tussen woonzorgcentrum Nieuwehagen aan de Gervenstraat (tegen de Muntel aan) en Olympia Sportcentre aan het Werfpad in de Orthenpoort.

Buitenlucht
In groepen van circa 24 mensen (12 in de rolstoel en evenzoveel sporters) gaan ze onder leiding van een sportinstructeur de buitenlucht in. Op het grasveld bij het Kruithuis maar, ietsje verder, in het Prins Hendrikpark bij de IJzeren Vrouw kan natuurlijk ook. De sporters volbrengen een serieuze work out, slalommend tussen de rolstoelen door, zo nodig met de voetsteunen als hulpmiddel voor sit-ups. De ouderen worden, naar vermogen, actief betrokken bij de lessen. Heerlijk in de buitenlucht in een uitermate vitale en sportieve setting.

“We krijgen er heel veel positieve reacties op,” zegt Rosé, zowel van de sporters als de ouderen. “Mensen vragen na afloop vaak wanneer de volgende les is, zo leuk vinden ze het,” vult Sjaak aan.

Geluk
De Sociale Sportschool is ontstaan vanuit een project van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch rondom het thema geluk, in brede maatschappelijke zin. Rosé de Beer: “Het museum had ons uitgenodigd voor een project dat verbinding legt met de stad en haar bewoners.”

In de beginfase was Youri Wladimorov van de gelijknamige sportschool in Oost (inmiddels Easy Active Den Bosch geheten) een van de kartrekkers in samenwerking met Eemwijk uit de Aa-wijk van de Van Neynselgroep. In Den Bosch is het initiatief inmiddels breed aangeslagen. Aan de sportzijde doen Olympia Sportcentre, Van Gent Sport en Easy Active mee. Vanuit de instellingen zijn dat Van Neynsel, Brabant Zorg en Vivent. Het ‘geluksproject’ van het museum is na drie jaar geëindigd, maar de gemeente ’s-Hertogenbosch, Stichting Doen, en het Rabobank Coöperatiefonds hebben zich als partner gemeld.

Stichting

“We hebben de activiteiten nu ondergebracht in de Stichting Sociale Sportschool, die zonder winstoogmerk werkt,” zegt Sjaak Langenberg. Sociaal maatschappelijk projectontwikkelaar Noël Josemans heeft zich bij het team gevoegd. Samen hebben ze een aansprekende website ontwikkeld. Hier is alle informatie rondom deze activiteit overzichtelijk terug te vinden: een agenda waar en wanneer sociale bootcamps worden gehouden, waar men zich kan aanmelden, hoe men partner kan worden van het project. Zelfs een kleine webshop voor originele en bijpassende t-shirts en jasjes wordt binnenkort geopend.

Mantelzorgers

“Deelname kan ontstaan vanuit het verzorgingstehuis waar men verblijft of vanuit de sportschool waar men traint, maar individueel kan men zich ook melden.  Iemand in een rolstoel die nog zelfstandig woont, iemand die niet bij de sportschool zit maar wel wil sporten. Ook mantelzorgers zijn welkom om samen met pa of ma te sporten, alles is mogelijk,” zegt Rosé.

Het project Sociale Sportschool begint inmiddels weerklank te vinden. Vanuit het hele land komen verzoeken om informatie. Dit jaar worden er pilots opgestart in vijf andere steden. Sjaak Langenberg: “Men kan zich voor een schappelijke jaarlijkse bijdrage bij ons aansluiten en gebruik maken van het concept en van de website die we ontwikkeld hebben: www.socialesportschool.nl.”

"Ik probeer elke dag nog te gymmen."

Soms is het beter binnen te blijven. Gelukkig heeft verzorgingshuis Nieuwehagen aan de Gervenstraat een heel geschikte  zaal waar ook gesport kan worden. Vandaag heeft trainer Patrick Middelkoop van Olympia Sportcentre zijn deelnemers vanuit de sportschool aan een stevige warming up gezet, en ook de oudere deelnemers komen los. Een opvallende, vitale, mannelijke deelnemer is Martien Craanen. Als we hem heel voorzichtig vragen ‘Hoe oud?’ , zegt hij nonchalant ‘Honderd en zeven!’: honderd jaar en zeven maanden. Zijn vrouw is drie jaar geleden overleden, maar hij woont, met de gebruikelijke ondersteuning, nog wel zelfstandig, vlakbij Nieuwehagen. “Ik vind dit leuk”, zegt hij, terwijl hij zijn sparring partner Paul Kokke van de sportschool  regelmatig fysiek weerwerk levert,  “maar ik probeer elke dag zelf ook nog wat te gymmen en te wandelen. Het gaat er niet alleen om dat je nog dingen kunt, je moet ze ook doen.” Een aantal keren opstaan en weer gaan zitten, met de armen zwaaien, zelfs boksbewegingen maken, het gaat Martien Craanen allemaal goed af. Hij heeft er plezier in, je ziet dat zijn partner van de sportschool er steeds meer aardigheid in krijgt. De senioren-deelnemers doen naar vermogen mee en hebben veel plezier, en dat geldt ook voor de deelnemers van de sportschool. Als het buiten kan, is het nog leuker. Martien Craanen houdt het tot het einde goed vol. “Ik moet wel bekennen dat ik na zo’n training  ’s middags even rustig aan moet doen,” bekent hij. “Maar verder doe ik alles zo normaal mogelijk door. Ik slaap ook goed, maar ik ga pas om een uur of 11 naar bed.”

 Jos van Rijsingen